Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има

...
Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има
Коментари Харесай

Екоминистърът посочи кои са застрашените язовири

Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро в " Лице в лице " във връзка на концепцията през столичната ВиК мрежа да се води вода към Перник.
" Водата, която сега влиза в София, паралелно ще влиза и от водосбора на Белмекен. Успоредно по пътя ще се построи тръбопровод 12-13 км, който ще свърже язовира на София с Перник. В момента ще ускорим посоките в София, който схваща е удовлетворен от тази работа ", сподели министърът по тематиката с обезпечаването на вода за Перник.
Той добави, че даже над 3 години да не вали над София, проблеми с водоснабдяването няма да има.
" Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм обезпокоен, моите родственици също живеят в Перник. Като се стигне до " мъртвия размер " отново може да се вади вода, само че имаме едни 35-40 дни, в които би трябвало да се поберем ".
По думите му потреблението от водопровода, захранващ южните квартали на София е никакво и в него водата върви постепенно. " Ако стартираме повече вода да вадим, най-малко ще почистим тръбите. Няма проблем - има си хидроинженери, които знаят течението, потоците. Ние по този начин ще ускорим потоците в София. Всички ще са удовлетворени от тази работа ", посочи отрасловият министър.
Основно настоящо лице в решаването на водната рецесия в миньорския град е на бент. " Бели Искър ", неговият размер е 15 млн. куб. м. вода, а в него има към 7 млн. куб. м вода. За месец януари към този момент са написани 4,6 млн. куб. м ползване за София. Новият министър посочи, че с цел да има вода и за  Перник, и за столицата към него ще се пуснат спомагателни притоци. Той успокои, че хидроинженерите няма да рискуват с препълване, тъй като стената на водоизточника е остаряла.
Димитров добави, че страната е поела ангажимент да ремонтира язовира. По думите му язовир " Бели Искър " е строен през 30-те години на XX в., само че е със личен водосбор и деривация, която го цялостни. Според него това е безусловно задоволително, с цел да се зарежда водоизточникът.
" Това, което би трябвало да отиде към бент. " Белмекен ", може да отиде към бент. " Бели Искър ", тъй като имаме положителни хидроинженери, които са го построили доста добре и са дали опция от Рила всичко да отиде в " Белмекен ", а ние просто да го насочим към " Бели Искър ", посочи Димитров.
Еко министърът сподели, че това не е вода, предопределена за София и в никакъв случай не е била употребена за потребностите на столицата. " Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предопределена за " Белмекен ". В момента има задоволително вода ", уточни той и добави, че този проект е трайно решение за рецесията в Перник.
Той беше безапелационен, че водата ще се употребява единствено за питейно-битови цели и няма да се отпуска за промишлеността в града. Димитров изясни, че водата на бент. " Пчелина " е била предопределена за потребностите на пернишкия цех " Стомана Индъстри ", само че през 2002 година предприятието се е отказало от този водоизточник, тъй като цената им била скъпа.
" В Шумен са имали личен язовир и той по същата метод е разграбен. Ние там сме в предкризисно положение. За Перник от Боснек ще се построи трасето. Язовир Пчелина ще качи горе водата. Всеки, който му е пробита водата, не си оправя системата. Ако пусна вода в реката съм отговорен, само че той в случай че през пробитата система я пусне, всичко е наред. Вместо да се оправят загубите се вика " дайте ми повече вода ", сподели министърът.
Той уточни, че застрашените язовири са Ястребец, Дяково, Асеновец, Студена. Преди време инженерите са мислили и София с вода е доста добре, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР